goed lezen fig 01 

Goed lezen is ook een kunst. Maar wat betekent goed lezen eigenlijk? In deze tijd bent u wellicht meer met computer, laptop, tablet of smartphone bezig en sterk afhankelijk van wat u daar allemaal op ziet of wilt zien. Dit valt lang niet altijd mee. De aanbieder, de zender, heeft altijd een ander beeld bij de boodschap dan de lezer, de ontvanger. Tijd om daar eens aandacht aan te besteden.

Door de bomen het bos niet zien
Als u op een computer, laptop, tablet of smartphone bezig bent, is het vaak lastig om de juiste informatie of de juiste knop (link) te vinden voor meer informatie. Elke website, nieuwsbrief, mail of app heeft een eigen manier en eigen indeling. Elke schrijver of maker heeft ook een eigen stijl. Eenduidig en makkelijk is het dus zeker niet. Soms staat er zoveel op het scherm dat u door de bomen het bos niet meer ziet en wordt er zoveel van u gevraagd, dat de moed u in de schoenen zinkt als u bezig bent. U kunt dit voor uzelf verbeteren door goed te lezen.

Goed kijken
Eigenlijk komt veel neer op goed lezen en met goed lezen wordt niet alleen bedoeld de tekst, maar ook goed kijken naar wat er op het scherm staat, ook de plaatjes. In onze cursussen worden de meeste plaatjes en tekens uitgebreid toegelicht. Laten we een paar voorbeelden bekijken.

Reclamemail
Een reclamemail van de meeste gerenommeerde bedrijven in Nederland, zoals Albert Heijn, Kruidvat, Bijenkorf, Paagman en Blokker is nooit spam (ongevraagde reclame). Daar staan namelijk enorme boetes op en dit willen die bedrijven niet riskeren. Als ontvanger kunt u natuurlijk wel denken dat u wordt gespamd, maar dit is niet zo. U heeft zich dan een keer, al dan niet bewust, aangemeld voor deze reclame. Bonafide bedrijven beginnen u niet uit zichzelf mail te sturen, maar alleen als u er toestemming voor heeft gegeven. Dit kan bijvoorbeeld bij de aanvraag van een klantenkaart of zo zijn gebeurd.

Opzeggen of afmelden
Onderaan mail van zo’n bedrijf staat altijd de mogelijkheid uw abonnement op deze berichten op te zeggen. Dit opzeggen, of meestal afmelden genoemd, mag elk bedrijf op zijn eigen manier aangeven. Dus is het zaak goed te lezen waar en wat er staat. Zinnen als: U kunt zich hier afmelden of Klik hier om af te melden of Uitschrijven. Dit betekent dat u het betreffende woord moet aanraken of aanklikken. En dan wordt u meestal omgeleid naar een pagina waarop het afmelden bevestigd. Soms wordt er extra informatie gevraagd. Bijvoorbeeld waarom u zich afmeldt. Maar dit hoeft u niet in te vullen.

Er kan dus het woord afmelden staan of elke andere tekst die de maker heeft bedacht. Het staat vrijwel altijd helemaal onderaan de mail. U moet dus goed en vooral rustig het hele bericht of scherm bekijken. Meestal staat het ook nog in (heel) kleine letters. Het woord waarop u moet klikken is soms in een andere kleur. Maar het staat er altijd, want het is wettelijk verplicht in alle landen van de Europese Unie, Verenigde staten, Canada en Mexico. Hieronder twee voorbeelden.

 goed lezen fig 02

Websites
Nog belangrijker is goed lezen op een internetpagina (website). Begin gewoon linksboven. In plaats van snel met uw ogen langs de tekst en plaatjes te gaan is het van belang rustig te kijken en te lezen wat er allemaal op het scherm staat. Dus niet alleen de tekst, maar ook de plaatjes. Anders mist u precies wat u zoekt of waar u op moet klikken voor meer informatie.

Een website als De Telegraaf is druk. Veel plaatjes en veel informatie. Dus onoverzichtelijk. Dan moet u dus nog beter kijken. Een website als die van SeniorWeb heeft een heldere structuur. Net zo veel informatie, maar rustiger en overzichtelijker ingedeeld. Begrijpelijk, want SeniorWeb heeft een specifieke doelgroep. De Telegraaf heeft veel menukeuzes op verschillende plekken, zowel horizontaal als verticaal. SeniorWeb heeft een beperkt aantal menukeuzes, allemaal horizontaal. Dat is een stuk rustiger en overzichtelijker. Zie onderstaande voorbeelden.

 goed lezen fig 03

Zoeken
Nog handiger is de computer (laptop, tablet, smartphone) zelf inzetten om iets te zoeken op het scherm. Als u een tekst zoekt op een internetpagina of in een mail is de toetscombinatie ctrl+f heel handig. Dit werkt ook in elk tekstverwerkingspakket zoals Word en LibreOffice. Maar ook in pdf documenten die u leest met met Acrobat reader. Het heeft de mogelijkheid om te zoeken op de pagina, in het document of mail.

Na indrukken toetscombuinatie ctrl+f verschijnt onderaan het scherm de zoekbalk. U tikt de tekst in die u zoekt en dan de enter toets. De plek waar de ingetikte tekst staat wordt dan aangegeven. De computer is hier stukken beter in dan wij mensen. De ingetikte tekst mag ook een deel van een woord zijn.

Op een tablet of smartphone met Android is die zoekfunctie er ook, maar dan verborgen in de 3 puntjes of de 3 streepjes rechts boven: Het heet Zoeken op de pagina.

Op een iPhone of iPad met Safari vindt u het onder de 2 vierkantjes: Zoeken in tabbladen of onder het vierkantje met het pijltje. Het zogenaamde delen: in de onderste regel staat ook: Zoek op pagina.

Tip
Heeft u weleens de spatiebalk gebruikt om naar beneden te schuiven op een pagina op internet? Handiger dan de pijltjestoetsen of de schuifbalk. Naar boven schuiven doet u met de toetscombinatie shift+spatiebalk,

Vragen?
Heeft u vragen over dit onderwerp stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp van de vereniging SeniorWeb
Alle hulpmogelijkheden van de vereniging SeniorWeb kunt u vinden op de website www.seniorweb.nl. Er is ook nog steeds een tijdelijk gratis hulpnummer Vrijwilligers helpen u op werkdagen tussen 09:00 en 12:00 uur telefonisch op weg bij digitale problemen.Tussen 9:00 en 10:30 uur, is het rustig en wordt u het snelst geholpen. Het hulpnummer is 0800 - 0506.

Hebt u een vraag over de vereniging SeniorWeb, dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of via 030 - 276 99 65.