banner 06

microsoft Zo daar zit je dan voor de pc, zet je pc aan en meld je aan met een wachtwoord, pincode of gezichtsherkenning.

Ooit heb je je laptop of pc ingericht of laten inrichten en heb je zorgvuldig gekozen voor de producten die je aanstaan. Je wilt graag internetten met bijvoorbeeld Firefox, lekker veilig of met Google Chrome, lekker vertrouwd. Mail lezen met bijvoorbeeld Thunderbird. Je fotoís ordenen en bekijken met iets anders dan Microsoft fotoís. De clouddienst: Onedrive is ook niet ingesteld. Microsoft is te duur de gratis alternatieven voldoen uitstekend. Kortom je eigen keuzes.

Dat vindt Microsoft eigenlijk minder prettig. De inkomsten van Microsoft zijn gebaseerd op het gebruik van Word, de clouddienst, want die gratis 5 GB is natuurlijk te weinig en reclame inkomsten. Microsoft wil dus graag informatie verzamelen via je internet gedrag. Dus zoeken met Bing en gebruik maken van Edge hoort daarbij.

Voordat je verder gaat lezen, als je niet geÔnteresseerd bent in de betekenis. Kies dan vooral voor de negatieve keuzes: Wijs alles af en laat alles zoals het is. De stappen moet je dan wel doorlopen.

Wil je dat dit soort meldingen helemaal niet meer komen. Ga dan naar instellingen, vervolgens Systeem en dan Meldingen en acties.
Je bent dan hier:

meldingen acties 
Vooral de 3-de en de 4-de regel zijn belangrijk in deze. Die voorkomen dit gehele proces wat hieronder staat uitgelegd. Vink deze regels uit.

Krijg je het toch kijk dan verder wat je ermee kunt doen en wat de consequenties zijn. Direct nadat je je hebt aangemeld, verschijnt er een groot blauw scherm, die je verteld dat de installatie van Windows 10 of 11 nog niet af is. Je wordt begeleid langs meerdere blauwe schermen omdat te doen. Je kan er niet omheen. Het begint meestal met dit venster:

haal meer uit windows

het kan er ook zo uitzien:

installatie voltooien

Soms met een ander venster, waarin gesuggereerd wordt dat de Windows installatie nog niet af is.
En nu denk je dan?
Je kunt klikken op linksonder: Nu Overslaan, dat helpt niet.Dit scherm verschijnt dan volgende week of volgende maand weer.
Dus het wordt klikken aan de rechterkant op: Aan de Slag.
Dan verschijnt er weer een blauw scherm.

aanbevolen browserinstellingen
In de meeste gevallen ziet dat er zo uit: Ook hier weer de keuze rechts: nu overslaan of links Instellingen toepassen.
Voordat hier rechts geklikt wordt is het verstandig de onderste van de 2 regels aan te klikken:
Uw browser instellingen niet veranderen, zelfs als u niet weet wat uw standaard browser is.
De vraag staat hier niet voor niets. Het is in ieder geval niet de keuze van Microsoft en wilt u uw favorieten e.d. nog kunnen vinden dan moet het blijven zoals het was.
Dus kies voor Uw browser instellingen niet bijwerken.

Het kan ook zijn dat er gevraagd wordt u opnieuw aan te melden of een pincode te verzinnen, doe dat alleen als u zich voortaan wil aanmelden met een pincode, gezichtsherkenning of iets dergelijks.
Zowel Windows 11 als Windows 10 willen graag dat u een account gebruikt. Bij Windows 11 is het zelfs verplicht.
Aanmelden is dan niet meer vrijblijvend.

Daarna kan er van alles komen.
Een verzoek om de de Onedrive te gebruiken.
Bijvoorbeeld zo:

back ups van uw  bestanden

Onedrive is de clouddienst van Microsoft en levert gratis 5 Gigabyte, dat is meestal niet genoeg. Boven die 5 gaat de kassa rinkelen. Doe dit dus alleen als je daar echt behoefte aan hebt. Maak je nergens een back-up dan is het wellicht handig, anders echt niet.
Bij het activeren van de Onedrive let dan goed op welke mappen je kiest, dat kan een heleboel ergernis (en geld) schelen.
Soms vraagt Microsoft een abonnement te nemen op Microsoft Office 365.
Vraag je goed af waarom je dat zou doen. Een abonnement betekent elk jaar betalen, Voor Word en Excel zijn gratis vervangers beschikbaar die net zo goed zijn en niets kosten.
Wil je dit niet niet kies voor links: bestanden alleen opslaan op deze PC.

Ook kan je ervoor kiezen een versie van Microsoft Office te kopen. Op het internet zijn vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen te vinden.
Ook die gratis middelen zijn erkend en gestandaardiseerd, worden onderhouden en vernieuwd, dus vormen geen belemmering.

Als al deze hobbels genomen zijn, vraagt Microsoft je smartphone te koppelen d.m.v. het volgende plaatje:

uw android telefoon gebruiken vanaf uw pc

De kans dat je dit wilt is klein.
Het voordeel is dat elk bericht op je smartphone ook op de pc komt. Laat je veel mededelingen op je smartphone toe, wordt je pc of laptop ook overspoelt met diezelfde mededelingen.
Deze keer moet er links geklikt worden en niet rechts.

Als ook deze hobbel genomen is komt meestal het volgende venster en dan bent u klaar.

all done